Andrev

Andrev

Andrev

Andrev Walden

Kvällspressen får inte slarva med GW

Leif GW Perssons unika roll i samtiden kan reduceras till en enkel filosofisk fråga: om ett träd faller i skogen och GW inte uttalar sig om det, har det då alls hänt?

Andrev Walden  |  Publicerad 2015-09-01 11:58  |  Lästid: 2 minuter
gw2

Det är ingen obegriplig utveckling. Vi älskar att höra GW prata. Känslorna är faktiskt så starka att vi inte ens behöver höra honom, det räcker med att se orden för man hör honom liksom ändå. På insidan. Det är därför (kvälls)pressen hela tiden ringer GW och beställer nya löpsedlar.

Och när redaktörerna för en tid sedan insåg att ärendena inte MÅSTE vara av kriminologisk natur kunde man klippa de kommersiella förtöjningarna helt. För GW kan nästan allt. Inte bara om mord, Palme-spår och försvunna kor utan även om författarbråk, ministerposter, lejon och grekisk skattemoral.

Om det inte omedelbart kan uteslutas att GW har något att tillägga så ringer vi GW. För att vi älskar att höra GW prata. Han är ett human clickbait. Jag har själv ringt upp GW i ärenden som absolut inte kräver en GW. Och jag har kommenderat reportrar att göra detsamma.

Vi har nått en punkt där det måste vara svårt för nyinflyttade svenskar att avgöra vad GW är för något. Är det en myndighet? Lite som JO. Eller SMHI. Fast GW. Gissningswerket?

Men jag har inga invändningar mot utvecklingen. Jag älskar GW. Som en far. (Alltså att han är pappan och jag är sonen. Och att han är en pappa som ibland vräker ur sig svepande märkligheter så att relationen blir ansträngd och man måste smälla i dörrar och säga gubbjävel. Fast man älskar honom.)

Jag vill alltid ha mer GW.

Därför blir jag lite bekymrad när jag skymtar en mättnadskänsla i redaktionernas hantering av GW. Ett slags redovisande ton. Som om det dagliga telefonsamtalet till GW blivit lite som att fylla på papper i skrivaren.

gw

Jag vill uppmana kvällspressen till varsamhet mot den här glidningen. Läsarna har rätt till en engagerad bevakning av landets minsta men mest älskade myndighet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:12