Andrev

Andrev

Andrev

Andrev Walden

Orimlighetsrapporten vecka 48

Andrev Walden  |  Publicerad 2015-11-30 21:31  |  Lästid: 3 minuter
stor

Om du stirrar ner i orimligheten länge nog, kommer orimligheten att stirra tillbaka på dig.

ORIMLIGAST VECKA 48:

6) “Death Punk”

Göran Hägglunds mjukstart i “På spåret” var rimligen 1 poäng för mjuk. Ni hör ju att han säger “death punk”. Det går inte att inte höra det. Vad håller ni på med? Varför tittarstormar ni inte?!

       

5) Johan Hakelius

Nu måste jag sluta slarva med bettskenan, Johan Hakelius har växlat upp igen. Det är något med hans tillbakalutade krigslist, hur han förklär sina angrepp till ett slags oskyldig häpnad (“jag vet inte, jag”), hur han liksom svävar över landet som en allvetande men likgiltig urtidsfågel och precisionshånar alla som bryr sig om någonting större än den egna aktieportföljen. Jag kan inte riktigt hantera det. Vecka 48 laddade han i alla fall för klimatmötet i Paris – det där som eventuellt ska rädda mänskligheten – med att dra raka linjer mellan klimataktivister och jihadister. Exakt vilka aktivister han pratar om är i vanlig hakeliusk ordning otydligt men de vill i alla fall utropa "ett klimatkalifat”. Jag vet inte, jag.

hakelius

4) "Allt vi säger filtreras"

Kommer ni ihåg när SVT direktsände 20 minuter SD-presskonferens om en reklamkampanj(!) och SD:s Richard Jomshof – i den uppföljande direktsändningen – påstod att public service ljuger, förvrider, hemlighåller och inte låter sanningens ambassadörer komma till tals? Det borde ni göra, det är bara sex veckor sen och utspelet toppade också orimlighetsrapporten vecka 42. Vecka 48 var det dags igen när SD:s Mattias Karlsson förklarade att SD inte får komma fram i etablerade medier utan ständigt filtreras. I direktsändning. I SVT. Man kan skratta åt den akuta orimligheten men det kusliga är att många människor faktiskt går på det här.

SD berättar i SVT:s direktsändning av partiets landsdagar att media filtrerar allt de säger. pic.twitter.com/sKX0u7qInJ — Emanuel Karlsten (@emanuelkarlsten) 27 november 2015

3) "Äntligen"

Efter regeringens nattsvarta åtgärdspaket för att strypa flyktingströmmen (något som hade varit aktuellt för veckans orimlighetsrapport om jag inte redan skrivit av mig om detta) var det absolut första ordet i reaktionen från Expressens ledarsida "äntligen". För att TA IN orimligheten i det ordvalet behöver du läsa Björn Wimans text från lördagens DN. Så gör det. Nu. (Eller strax, vi har två punkter kvar här.)

2) Stämningsmördandet

Inte en säsong av "Så mycket bättre" utan en (1) artist som missförstått formatet och sjunger för kameran (i stället för artisten som tolkas). Så att den där omelodifestivalska intimiteten som programmet bygger på omedelbart bryts. Det är orimligt. TV4 behöver sätta ner foten nästa säsong.

jenny

1) Birrofieringen

Sverigedemokraterna (vad skulle orimlighetsrapporten vara utan dem?) har nu utsett en levande organism som inte tror på evolutionen till förste vice ordförande. Julia Kronlid är nämligen kreationist. Och hon tycker att den bibliska skapelseberättelsen ska beredas naturvetenskapligt utrymme i den svenska skolan för hon "accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna". Tvivel på evolutionen puttrar förstås i andra riksdagspartier, framför allt i KD, men det blir alldeles särskilt orimligt när partiet som dundrar högst mot religiös fundamentalism investerar i just detta. Man kan skratta åt det här (också), men SD är landets tredje största parti och i det större perspektivet kan man skymta en obehaglig tendens, ett slags obekymrad birrofiering av det politiska klimatet som vi måste se upp för. Det är bara fyra månader sedan vårt grannland Danmark (som alltid ska vara värst) utsåg en ny videnskabsminister (vilket alltså inte betyder vidskeplighetsminister utan vetenskapsminister) som säger att Gud skapade världen.

kronlid

(Jag ber världen om ursäkt för den hör gif:en, den såg inte alls lika obehaglig ut i tanken.)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:11