Hoppa till innehåll

Rymdslottet | S01E12 En svärm av världar

En (standardiserad) pingisboll har en diameter på 40 millimeter. Vår favoritstjärna solen (som är en medelstor stjärna och således utgör ett utmärkt räkneexempel) har en diameter på 1 391 000 000 000 millimeter. Pingisbollens diameter är således cirka en 35 miljarderdel av solens. Och i pingisbollgalaxen, som alltså är i skala 1:35 miljarder, blir det genomsnittliga avståndet mellan stjärnorna (5 ljusår) … Continued

andromeda
andromeda2

andromeda3
andromeda4
andromeda5
andromeda6

andromeda7
andromeda8
andromeda9
andromeda10

andromeda11
andromeda12
andromeda13

En (standardiserad) pingisboll har en diameter på 40 millimeter. Vår favoritstjärna solen (som är en medelstor stjärna och således utgör ett utmärkt räkneexempel) har en diameter på 1 391 000 000 000 millimeter. Pingisbollens diameter är således cirka en 35 miljarderdel av solens. Och i pingisbollgalaxen, som alltså är i skala 1:35 miljarder, blir det genomsnittliga avståndet mellan stjärnorna (5 ljusår) därmed cirka 136 mil.

Andromedagalaxen, med en diameter på drygt 200 000 ljusår, befinner sig cirka 2,5 miljoner ljusår från Vintergatan. En helt ny studie avslöjar emellertid att gasmolnet som omger Andromedagalaxen är mycket större och massivare än man tidigare trott. Det sträcker sig 1 miljon ljusår ut från galaxen och innehåller många tyngre grundämnen (som kastats ut från supernovor i galaxen). Om vår galax har en liknande gloria (vilket den rimligen har, även om vi inte kan se den) och vi väljer att räkna glorian som en del av galaxen (vilket inte är alldeles orimligt med hänsyn till upptäckten av tyngre grundämnen som bara kan ha bildats i galaxens stjärnor) är galaxerna på sätt och vis bara en halv miljon ljusår ifrån varandra. Läs mer om upptäckten här.

Kollisionen mellan Vintergatan och Andromedagalaxen kommer i praktiken mynna ut i ett slags interstellär pardans där galaxerna sliter sönder varandra innan de försonas i form av en ny galax. Processen beräknas ta 1 miljard år och här är en fin liten datasimulering av skeendet, komprimerat till 3 sekunder.

wem3c5P

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.