Hoppa till innehåll

Vattnet på Mars kan innehålla nyckeln till ett helt universum (eller vår egen historia)

  Orka bry sig om nån eventuell bakterie på Mars, ge mig en riktig alien! Ungefär så resonerar förvånansvärt många (vuxna) människor. Kanske för att en ”riktig” alien ska ha ett (tydligt) huvud och försöka prata med oss. Eller åtminstone försöka döda oss. Man ska i alla fall inte behöva ett mikroskop för att se den!   Men faktum är att även en … Continued

mars
 
Orka bry sig om nån eventuell bakterie på Mars, ge mig en riktig alien! Ungefär så resonerar förvånansvärt många (vuxna) människor. Kanske för att en ”riktig” alien ska ha ett (tydligt) huvud och försöka prata med oss. Eller åtminstone försöka döda oss. Man ska i alla fall inte behöva ett mikroskop för att se den!
 
Men faktum är att även en mikroskopisk alien skulle förändra allt.
 
Och det är viktigt att du förstår varför. Jag återkommer till det.
 
I måndags levererade NASA det avslöjande man i fyra dygn marknadsfört som ett ”major science finding”: det finns vatten i flytande form på Mars. Nu, alltså. (Att det funnits flytande vatten på Mars visste vi redan, faktiskt mer än det idag finns på Jorden. Vi visste också att det i skrivande stund finns vatten i frusen form på Mars, där medeltemperaturen är -55 grader vid ytan.)
 
water
 
Flytande vatten – vilket den nya upptäckten talar om – ÄR ett ”major science finding”. Av den enkla anledningen att vi aldrig hittat flytande vatten utan liv i. På vår egen planet alltså. (Eventuellt undantaget det vatten som, tack vare extremt tryck, lyckas vara flytande vid 120° när det tränger upp ur vulkaniska källor vid havsbottnen.) Vi vet inte hur liv uppstod på Jorden (eller om det ens uppstod här) men vi vet att vattnet är nyckeln. Det är i vattnet det börjar. Om det börjar. Och allt liv är beroende av vatten. Vi består mest av vatten. Så när vi letar efter liv bortom vår egen planet finns det ingenting rimligare att leta efter än vatten.
 
Follow the water. Ordföljden har blivit något av ett mantra i NASA:s korridorer i takt med de senaste årens insikter om de oerhörda mängderna vatten som finns i vårt eget solsystem (det finns mycket).
 
Men många tappar ändå intresset när det kommer till det potentiella ”bytet” från en värld som Mars. En mikroorganism kittlar liksom inte på rätt sätt. Och det är begripligt, det är ingen slump att det görs så få sci-fi-filmer om bakterier. Eller som en svårt intelligent (men av rymden kritiskt ointresserad) vän suckade igår: ”…det kan finnas ett förkylningsvirus på Mars.”
 
Jag blev så upprörd att jag omedelbart hotade med det allvarligaste du kan göra mot en annan människa inom ramarna för det demokratiska samtalet: skriva ett öppet brev. Och det är väl det jag gör nu. Och ungefär här måste jag väl hänga ut min vän om det ska bli något öppet brev…
 

Jag är jordens minst tacksamma samtalspartner ang vatten på Mars. Rymden är tråkigast i världen.

— malin ullgren (@malinullgren) 28 september 2015

 
Det här är ju naturligtvis ett slags flyktbeteende. Rymden är för stor för Malin. Hon är (liksom många andra) rädd för den. Men samtidigt är hon förstås intresserad av de två största frågor som mänskligheten har ställt sig.
 
Var kommer vi ifrån?
 
Är vi ensamma?
 
Hon vet bara inte att den där eventuella mikroorganismen på Mars är en nyckel som kan låsa upp ett helt universum. Åtminstone om den lever (en sedan länge död bakterie skulle inte öppna samma vetenskapliga dörrar eftersom ”källkoden”, det där vi kallar DNA, faller sönder med tiden).
 
Om vi hittar liv på Mars kan analysen av den livsformen egentligen bara mynna ut i två svar.
 
1) Den är släkt med oss. Och således släkt med allt liv på Jorden eftersom allting som lever på Jorden idag har ett gemensamt ursprung. Vilket skulle föra oss ett stort steg närmare svaret på den första frågan. Kanske hela vägen fram. Det är nämligen inte omöjligt att vi kommer från Mars, att livet började där och sedan ”smittade” jorden via kollisioner i det unga solsystemet. Att vi är etniska marsianer.
 
2) Den är INTE släkt med oss. Vilket i praktiken skulle betyda att hela universum är fullt av liv. Hela universum. För om liv kan hända två gånger på två chanser händer det garanterat mest hela tiden. Överallt på de många miljarder planeterna och månarna med flytande vatten i vår galax (multiplicerat med de många miljarder galaxerna i vårt universum).
 
Att få svaret på någon av de frågorna KAN inte vara tråkigt. Det är inte möjligt. Det är ett kosmologiskt clickbait utan motstycke.
 
Många är mer intresserade av det här än de själva tror. Särskilt Malin.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.